Voorpagina Woonuitbreiding Mobiliteitsprobleem Overstromingsgevoelig Bodem Natuur Geschiedenis Randinformatie
De ministerraad van de Vlaamse Regering besliste op 31 mei 2024 tot het aanduiden van 139 watergevoelige openruimtegebieden, waaronder het gebied Leeg-Rietbeemden Laarsebeek. Dit was een principieel besluit omdat nog advies ingewonnen wordt van de Raad van State. De gemeente Brasschaat vermeld dat de adviestermijn van de Raad van State 30 dagen is. Zie: https://www.brasschaat.be/actueel/wegenwerken-en-projecten/projecten/het-leeg-rietbeemden-sociaal-en-bescheiden-wonen We hebben gewacht tot deze termijn verstreken was om onderstaande relevante documenten op te nemen op deze site.
Relevante documenten:
- VR 2024 3105 DOC.0780-71 WORG - BVR Leeg-Rietbeemden Laarsebeek (Kopie)
- VR 2024 3105 DOC.0780-72 WORG - bijlage Leeg-Rietbeemden Laarsebeek (Kopie)
- VR 2024 3105 DOC.0780-73 WORG - bijlage Leeg-Rietbeemden Laarsebeek (Kopie)
De ministerraad van de Vlaamse Regering besliste op 15 december 2023 tot de voorlopige aanduiding als watergevoelig openruimtegebied.
Dit resulteerde in deze documenten:
- VR 2023 1512 Doc.1741-1 WORG Leeg-Rietbeemden-Laarsebeek - nota (Kopie)
- VR 2023 1512 Doc.1741-2 WORG Leeg-Rietbeemden-Laarsebeek - BVR (Kopie)
- VR 2023 1512 Doc.1741-3 WORG Leeg-Rietbeemden-Laarsebeek - nota (Kopie)
- VR 2023 1512 Doc.1741-4 WORG Leeg-Rietbeemden-Laarsebeek - nota (Kopie)
Het PRUP van 2017 werd vernietigd door de Raad van State op 5 november 2019.
- Besluit van de Raad van State Kopie
Aangetroffen op de website van de gemeente Brasschaat, 25 maart 2017
onder de link: www.brasschaat.be/Actueel/nieuws/PRUP_Het_Leeg_Rietbeemden
Watergevoelig gebied Laarse Beek in Brasschaat en Schoten blijft groene ruimte.
De provincieraad van de provincie Antwerpen keurde op 26 januari 2017 het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) "Het Leeg - Rietbeemden" in Brasschaat en Schoten goed. Met dit plan beschermt de provincie Antwerpen de open ruimte rond de Laarse Beek in functie van water, natuur, wandelen en fietsen.
"Het Leeg-Rietbeemden" is een gebied op de grens van Brasschaat en Schoten. Het omvat de vallei van de Laarse Beek, tussen de Laarsebeekdreef en de Beemdenstraat. Ter hoogte van de wijk De Rietbeemden was de vallei aangeduid als zone voor sociale woningen en woonuitbreidingsgebied. Het is echter een nat en overstromingsgevoelig gebied waardoor nieuwe woningen er niet wenselijk zijn. Daarom duidde Vlaanderen het gebied aan als signaalgebied.
In heel Vlaanderen heeft de Vlaamse overheid signaalgebieden aangeduid. Dit zijn gebieden die watergevoelig zijn, maar staan genoteerd als woon- of industriegebied. Voor de signaalgebieden in de provincie werkten de dienst Ruimtelijke Planning en de dienst Integraal Waterbeleid nauw samen om naar oplossingen te zoeken.
In mei 2016 startte de provincie een openbaar onderzoek waarbij een PRUP voor Het Leeg-Rietbeemden werd voorgesteld aan de bevolking. Zij startte een uitvoerige studie in samenwerking met de betrokken gemeenten, het bekkensecretariaat en Vlaanderen. De conclusie geeft aan waar bebouwing mogelijk is en waar niet. Met dit PRUP wijzigt de provincie Antwerpen de bestemming van een aantal zones naar groene ruimte. De oevers van de Laarse Beek krijgen door het PRUP de bestemming natuurgebied. Het huidige golfterrein kan blijven bestaan, met de nodige aandacht voor de natuur. Bovendien maakt het PRUP een nieuwe fietsweg langs de spoorlijn mogelijk.
documenten
- besluit van de provincieraad van 26 januari 217 (kopie dd 25 maart 2017)
- plan feitelijke juridische toestand (kopie dd 25 maart 2017)
- grafisch plan (kopie dd 25 maart 2017)
- stedenbouwkundige voorschriften (kopie dd 25 maart 2017)
- memorie van toelichting (kopie dd 25 maart 2017)
- advies van de provinciale commissie voor ruimtelijke ordening (kopie dd 25 maart 2017)
In het voorjaar van 2010 gaf de gemeente Brasschaat aan op korte termijn te willen overgaan tot het bebouwen van de nog onbebouwde gedeelten van de wijk Het Leeg en De Rietbeemden. Er zouden 525 nieuwe woningen komen, eerst 275 woningen bij De Rietbeemden en vervolgens 250 woningen in Het Leeg.
Enkele randbemerkingen vanwege de omwonenden:
- Mobiliteit en verkeerssituatie
- Mogelijk overstromingsgevoelig gebied
- Waardevolle natuur
- Wie mag hier kopen?
- Mogelijkheden tot juridisch bezwaar
Op de kaart van figuur 1 wordt aangeduid over welk gebied het vermoedelijk gaat. Mondeling heeft de gemeente aangegeven dit project gefaseerd te willen uitvoeren.
In het ruimtelijk structuurplan Brasschaat uit 2005 gaf de gemeente aan het gebied van het Leeg als woonuitbreidingsgebied op strategische langetermijn te willen bewaren. Op figuur 3 wordt de gewenste structuur van de centrale woonzone uit dat structuurplan weergegeven. In de rand merken wij op dat in 2005 de gemeente nog de mening toegedaan was dat er zich in het Leeg een concentratie aan zonevreemde woningen bevond, zoals blijkt uit de kaart van figuur 4.
Uit het verslag van de wijkvergaderingkopie - zie kaart van figuur 5
Het Leeg - Rietbeemden
Alle gronden werden hier overgedragen aan de Sociale Huisvestingsmaatschappij De Voorkempen. Zij zullen hier een 100-tal huurwoningen en een 100-tal koopwoningen bouwen. En een 75-tal kavels vrijgeven om te bouwen. De woningen zullen ingeplant worden op het gedeelte grond dat gelegen is achter de Pinksterbloem, Morgenster tot aan Laagland. Het gedeelte vlak tegen de grens met Schoten.
1) Waar komen precies de 275 woningen aan Het Leeg-Rietbeemden?
De woningen zullen ingeplant worden op het gedeelte grond dat gelegen is achter de Pinksterbloem, Morgenster tot aan Laagland. Het gedeelte vlak tegen de grens met Schoten.
2) Wat met de mobiliteit van de wijk Het Leeg-Rietbeemden als er 275 woningen bijkomen?Dat zal voor de nodige verkeersdrukte zorgen.
Er zijn absoluut nog geen concrete plannen. Er is slechts een eerste stap gezet door met de Vlaamse Bouwmeester ter plaatse te gaan en te kijken naar de verschillende mogelijkheden. Uiteraard zal er rekening gehouden worden met de mobiliteit in de wijk. De nodige wegeniswerken zullen hieraan gekoppeld worden. Ontsluiting is belangrijk.
4) Blijft het speelplein Driehoekjes bestaan of moet dit weg voor de sociale woningen?
Het gemeentebestuur heeft zeker en vast de intentie om dit te behouden.
6) Blijft het crossparcours voor de jeugd eveneens behouden?
Het gemeentebestuur heeft nooit beloofd dat dit crossparcours behouden zal blijven. Men heeft er steeds bij gezegd dat dit tijdelijk zou zijn. Zolang er voor deze gronden geen andere bestemming is, blijft het parcours behouden. Komt er wel een andere bestemming voor, dan verdwijnt het parcours.
8) Breidt het golfterrein nog uit?
Nee, het golfterrein kan niet meer uitbreiden.
BUUR is geselecteerd door de VMSW als ontwerper voor de stedenbouwkundige studie "Het Leeg-Rietbeemden" te Brasschaat. BUUR werkte eerder al in opdracht van de VMSW voor o.a. het project "Wijdbosch" in Geel en "Wolfput" in Oostakker. Het project start met een wandeling voor bewoners in de wijk op 24 juni.
Tijdens de informatiewandeling op 24 juni 2010 vertelde de gemeente dat zij voor de wijkuitbreiding samenwerkt met de sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en het studiebureau BUUR.
Het verslag van de Gecoro schets duidelijk een beeld van de vergadering.
De getoonde panelen kunnen bekeken worden op de website van de gemeente: Kopie.
Verslag van de infovergadering is te raadplegen op de website van de gemeente: Kopie.
De buurbewoners gaven een presentatie.
![]() |
Figuur 1: Aanduiding van vermoedelijk gebied waar nieuwe woningen moeten komen Bron luchtfoto: Google Maps, zie figuur 2 Bron gebiedsaanduiding: infowandeling 24 juni 2010. |
Grotere kaart weergeven |
Figuur 2: Luchtfoto van betrokken gebied in Google Maps |
![]() |
Figuur 3: Gewenste structuur centrale woonzone - Ruimtelijk structuurplan Brasschaat 2005 - Bron: www.brasschaat.be |
![]() |
Figuur 4: Synthese bestaande ruimtelijke structuur - Ruimtelijk structuurplan Brasschaat 2005 - Bron: www.brasschaat.be |
![]() |
Figuur 5: Aanduiding projectgebied & aanduiding verkochte gronden - Wijkvergadering februari 2010 - Bron: www.brasschaat.be |