Het Leeg - De Rietbeemden

Voorpagina   Woonuitbreiding   Mobiliteitsprobleem   Overstromingsgevoelig   Bodem   Natuur   Geschiedenis   Randinformatie  

Dieren in het Leeg 2012   Dieren in het Leeg 2011  

Waardevolle natuur

Wat waardevolle natuur betreft, gaat de aandacht gewoonlijk in de eerste plaats naar de flora: landschappen, grasland, bossen, bomen, zeldzame begroeiing ... De biologische waarderingskaart die door de overheid bijgehouden wordt, vindt men hieronder in figuur 1.

Het gebied van het Leeg is een prachtig open landbouwlandschap. Ook het gebied van de Rietbeemden heeft geen ontzaglijke waarde op vlak van begroeiing.

Waardevolle fauna & belangrijke habitat

De Laarse Beek die achter het terrein doorloopt, wordt wel als erg waardevol gewaardeerd. Opzoekingen met Google over de Laarse Beek levert onmiddellijk overtuigende informatie op, bijvoobeeld op Wikipedia. Over Brasschaat vond met op datum van dit schrijven (12 september 2010) twee regels. Over de Laarse Beek met zijn bijzondere dierenrijkdom, vindt men talrijke uitgebreide artikels.
Andere talrijke getuige hiervan zijn velerlei studies, bijvoorbeeld. een ecologische studie i.s.m. Universiteit Antwerpen over het waterbekken van de Schijn

De provincie Antwerpen betitelt de Laarse beek als "een Europees beschermde levensgemeenschap".
Hier lezen we: "In 2002 werd de Laarse Beek door de Vlaamse regering aangeduid als Europees Habitatrichtlijngebied. Hierdoor krijgen onder andere de rivierdonderpad en de kleine modderkruiper (én hun leefgebied) Europese bescherming. Alle werken of ingrepen aan de waterloop dienen dan ook afgestemd te worden op dit beschermd statuut."

Bedreiging voor de Laarsebeek:

In een ontwerp voor openbaar onderzoek van het milieubeleidsplan gemeent Brasschaat 2011-2015 lezen we (p.68):

De Antitankgracht kruist verschillende waterlopen en is een waterloop van 1ste categorie, beheerd door de Vlaamse Milieumaatschappij. De waterlopen kruisen in principe door een duiker onder de gracht. Vele van deze duikers zijn echter lek, wat tot interactie leidt tussen de verschillende watertypes. Meest opvallend is daarbij de interactie met de Laarsebeek: Omdat de duiker van de Laarsebeek lekken vertoont, komt er water van de Antitankgracht (gevoed door kanalen die op hun beurt water ontvangen uit de Maas) in de Laarsebeek terecht.

De Antitankgracht zelf wordt voor een deel gevoed met water afkomstig uit het kanaal Dessel-Schoten, dat via het Albertkanaal gevoed wordt met water afkomstig uit het maasbekken. De VMM voert thans een studie uit over de wisselwerking tussen de waterloop Antitankgracht en de kruisende waterlopen.

Anno 2010 stellen we een zeer lage waterstand van de Laarsebeek bij onze wijk vast, samengaand met een lage waterstand van het antitankkanaal. Het oorzakelijk verband laat zich vermoeden uit de vermelinding in de bovenstaande tekst over lekken van de duiker. De reden voor de lage waterstand van de anti-tankgracht is nog te achterhalen.

Waterkwaliteit.

In hetzelfde ontwerp voor openbaar onderzoek van het milieubeleidsplan gemeent Brasschaat 2011-2015 lezen we (p.72):

Laarsebeek

Sedert jaren, periode 2003 tot 2006, wordt de Laarsebeek als matig verontreinigd beschreven. Deze beek haalde niet steeds alle normen waaraan het oppervlaktewater zou moeten voldoen. Bij de laatst gekende meting in 2007 werden alle normen echter wel gehaald. De biologische waterkwaliteit werd bij de laatste meting in 2008 als matig opgetekend.

Anti-Tankgracht

De laatste meting gebeurde in 2006. De waterloop werd toen als verontreinigd beoordeeld. De biologische rijkdom evolueerde in de periode 2000 tot 2006 van goed naar matig.

Gezien de gemelde lekken in de duiker van de Laarsebeek onder de anti-tankgracht, mag men enige invloed van de waterkwaliteit van beide waterlopen op elkaar vermoeden.

Verder leze we in ditzelfde ontwerp voor openbaar onderzoek van het milieubeleidsplan gemeent Brasschaat 2011-2015 (p.78):

4.2.5 Acties

Actie WE.3 Voeren van een integraal waterbeleid

  - Aandacht voor blijvende watertoevoer op de Laarsebeek. Momenteel is er een belangrijke toevoer vanuit het militaire fort van Schoten. Deze voorkomt waarschijnlijk het periodiek droogvallen van de (meest) waardevolle waterloop binnen de gemeenten;
  - Opvolgen van de ontwikkelingen in het Leeg-Rietbeemden. Deze zone is overstromingsgevoelig. In het kader van de verkaveling van deze zone zal er zeer veel aandacht besteed worden aan wateropvang en waterretentie.

 

 

 

   

 

Figuur 1: Biologische Waarderingskaart, versie 2
Bron: Geoloket Biologische Waarderingskaart (12 september 2010) (AGIV)
http://geo-vlaanderen.agiv.be/geo-vlaanderen/bwk/?startup=ze(158290,219500,160410,220700)